Přejít na hlavní obsah

Adria Aviva Lite ukazuje světu, že i za méně než za 400 tisíc lze pořídit seriózní karavan

V tomto článku jsme pro vás přeložili uživatelskou recenzi amerického webu Autoevolution.

Čas od času narazím na obytný vůz, který se vymyká všem známým představám o tom, co je možné, a tentokrát se takový vůz zrodil v Evropě, a to u nikoho jiného než u společnosti Adria Mobil. Dámy a pánové, páry všech věkových kategorií, před námi je Aviva Lite, jeden z nejnovějších přírůstků do stále se rozrůstající řady přívěsů značky Adria, která v tomto oboru působí již od roku 1965.

Pokud jde o to, proč jsem se rozhodl vynést na světlo Avivu Lite, je to proto, že tato věc boří představu, že vybavený a výkonný karavan musí stát desítky tisíc dolarů (stovky tisíc korun). Představte si, že tahle karavanová miminka začínají na ceně kolem 17 tisíc dolarů (méně než 400 000 Kč podle současného kurzu), a to je sám o sobě je dostatečný důvod, proč se na Aviva Lite podívat podrobněji.

Potřebujete ještě nějakou pobídku číst dále? Co třeba fakt, že standardní jednotka je vybavena vnitřní kuchyňkou, plně vybavenou koupelnou, a dokonce i místem na spaní až pro čtyři cestující? Upřímně, co víc bychom ještě mohli potřebovat? 

Jednotka je 5,5 m dlouhá a 2,1 m široká, a ačkoli se to může zdát velká, její MRO (váha, při které jednotka opouští továrnu) se pohybuje mezi 660 kg a 710 kg, což je na jednotku, která pojme čtyři osoby a nabízí to nejnutnější, zatraceně dobré. Lze jej také naložit až do maximální hmotnosti 1 000 kg, takže máte k dispozici 290 kg, což je podle mě víc než dost na pořádně prodloužený víkend. Zmínil jsem se, že v plášti je až 29 mm izolace?

Exteriér modelu Lite není zrovna nejvybavenější, takže nečekejte nespočet úložných skříněk po celé skořepině. Místo toho věnovala Adria zvláštní pozornost interiéru, takže se pojďme podívat dovnitř této jednotky a pořádně se v ní uvelebit.

Při vstupu do apartmánu Lite se v přední části nachází velký jídelní kout, který lze v noci rozložit na postel. Zde také najdeme všechny úložné prostory, které bychom potřebovali pro nejnutnější věci na cestách. Pod sedadly jsou umístěny přihrádky, nad hlavou jsou také látkové koše z recyklovaných materiálů.

Směrem k zadní části modelu se rozprostírá kuchyňský blok a podél levé strany je koupelna s toaletou, sprchou a umyvadlem. Tento prostor je krásně ukrytý za skříňkou, takže také nevyčnívá do prostoru. A konečně, zadní část jednotky je vyhrazena pro dvě palandy. Pokud ale cestujete ve dvou nebo sami, můžete tento prostor využít pro sportovní vybavení, záleží jen na vás.

Elektrická sestava karavanu zahrnuje LED diody, elektrické zásuvky a předinstalaci pro nabíječku/invertor a bateriový box. Karavan pojme 40 l sladké vody.

 

 

ADRIA ADRIA