Přejít na hlavní obsah

Co potřebujete vědět o kempování v zimě

Chtěli byste se vydat na cestu se svým obytným vozem i v zimě? Skvělý nápad! Vozy Adria jsou designované pro celoroční užívání. Přesto je ale zásadní vědětm, jak postupovat v různých situacích. Klíčem k tomu, aby se člověk cítil pohodlně, je mít odvahu vydat se na cestu, a čím více toho ví, tím lépe.

 

Kde můžete zaparkovat?

Pokud plánujete využít svůj obytný vůz k ubytování při účasti na různých sportovních akcích nebo podobných aktivitách, jsou často k dispozici vyhrazená parkoviště, obvykle ale bez elektřiny.

Mnoho kempů zůstává otevřeno i v zimě. Pokud plánujete pobyt v kempu před akcí, je vhodné si jej včas rezervovat.

Několik provozovatelů kempů také nabízí možnost zaparkovat na jimi určených místech za symbolický poplatek. Konkrétní předpisy na každém místě je třeba vyjasnit individuálně.

Parkovací místa můžete najít i v různých aplikacích, vhodnost konkrétních míst pro zimní stání je však třeba si ověřit. O aplikaci Park4night jsme psali v jednom z našich blogových článků. 

 

Co když se zasekneme?

Pro bezpečnou jizdu během zimního období jsou zimní pneumatiky naprostou nezbytností. Doporučujeme také mít s sebou lopatu a kbelík hrubého písku/štěrku pro lepší trakci na méně přístupných místech. Sněhové řetězy mohou být šikovnou pomůckou, ale nejsou určeny pro dlouhé vzdálenosti a v případě jejich přetržení může dojít k poškození obytného vozu.

 

Co když je celý obytný vůz pokrytý sněhem a ledem?

 

Před vyjetím je nutné odklidit veškerý sníh. Jste zodpovědní za to, že sníh spadlý z obytného vozu nezpůsobí škodu ostatním řidičům.

 

 

Plyn

Zimní kempování vyžaduje pečlivé hospodaření s propanem a spolehlivé zimní pneumatiky. Bezpečnost zvyšují i automatické systémy jako DuoControl nebo senzor nárazu. V chladných podmínkách se používají ocelové lahve a zimní pneumatiky s hroty. Další bezpečnostní opatření, jako jsou sněhové řetězy a LED světelná lišta, zlepšují trakci a viditelnost a podporují pocit bezpečí na cestách.

V zimě, kdy je opravdu chladno, můžete očekávat velkou spotřebu plynu. Manipulace s plynem by měla být praktická. V chladném počasí chcete výměnu plynu usnadnit. Můžete nainstalovat systém DuoControl, který automaticky přepíná plynové láhve; pro větší bezpečnost jej můžete vybavit také ohřívačem regulátoru EisEx.

Plynový systém Duo-Matic se snímačem nárazu a automatickým přepínáním mezi dvěma lahvemi vám ukazuje, kdy je hlavní láhev prázdná, a systém přepne na rezervní láhev. Tímto způsobem se vyhnete výměně plynových lahví uprostřed noci. Senzor nárazu přeruší přívod plynu v případě kolize nebo nárazu a je vybaven systémem EisEx, který v zimě zabraňuje zamrznutí regulátoru.

Pro bezpečnost všech je důležité sledovat stav plynových hadic, zda nejsou prasklé nebo po datu spotřeby. Vše lze spravovat prostřednictvím ovládacího panelu pro vytápění Alde nebo lze pro tento účel nainstalovat samostatný panel.

 

Pneumatiky

Zimní pneumatiky s hroty jsou, pokud rádi jezdíte po méně frekventovaných silnicích, nezbytností, protože máte jistotu trakce a správných brzdných schopností. Když cestujete opravdu na sever, například do Skandinávie, nejseou teploty kolem -20 až -25 stupňů ničím neobvyklým. V takových podmínkách je velmi důležité, aby si pryžová směs pneumatik udržela přilnavost a běhoun dokázal dobře fungovat na sněhu a ledu.

Pro strýčka příhodu s sevou můžete vzít krabici hrubého drceného štěrku a samozřejmě sněhové řetězy, lopatu a startovací kabely.

 

Osvětlení

Řádně osvětlená silnice před obytným vozem je nepochybně nutností, obzvláště v zimě, kdy se stmívá dříve. To je důležité zejména pro včasné odhalení osob i zvířat nebo jiných překážek na silnici nebo v její blízkosti. Abyste zvýšili bezpečnost na silnici, můžete svůj obytný vůz vybavit lištou LED.

 

 

V příštím článku se také podíváme na izolační přikrývky na přední sklo, zadní dveře, rohože do interiéru, topné rohože a několik dalších věcí, které zajistí, aby bylo v obytném voze mimořádně teplo a útulno. Tak nás nezapomeňte sledovat.

ADRIA ADRIA