Přejít na hlavní obsah

Jaký typ obytného vozu je pro vás ten pravý?

Konečně jste se rozhodli pořídit si obytný vůz, ale ztrácíte se v široké nabídce různých druhů a typů obytných vozů a vestaveb? Dovolte nám v tom udělat pořádek. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou typy obytných vozů, jak se rozdělují, a třeba si i ujasníte, jaký by byl právě pro vás ten nejvhodnější. 

 

Campervan

Pro vozidla této kategorie se často používají různé názvy, které pak mají trochu odlišnou definici. Běžně se setkáte s pojmy campervan, vestavba, kompaktní obytný vůz nebo jednoduše dodávka. Campervan poznáte jednoduše tak, že si po celém obvodu zachovává karoserii základního vozidla, ale uvnitř je přestavěno na kempinkové vozidlo. 

Vestvaba má dvě hlavní výhody: celkově menší rozměry ve srovnání s částečně integrovanými, plně integrovanými a obytnými vozy a také je více praktikcé pro každodenní využití. Lze jej používat jako rekreační vozidlo na dovolenou, víkendové výlety, výlety po městě nebo přenocování s přáteli, ale klidně i jako osobní automobil (jen o něco větší) na cestu do práce nebo na nákupy.

 

Adria má v rámci vestaveb tři různé řady: ACTIVE, ideální pro všechny, kteří hledají auto pro každodenní použití a obytný vůz v jednom // TWIN, obytný vůz, se kterým si můžete užívat života v dodávce. // TWIN SPORTS s inovativní pop top střechou jsou stvořeny pro dobrodružství, ideální pro sportovně založené lidi s outdoorovým vybavením, ale také pro dovolenou s dětmi.

 

 

Polointegrované obytné vozy 

Dalším typem obytných vozů jsou polointegrované obytné vozy, neboli polointegrály. Jedná se o terminus technicus, který používá většina výrobců. U tohoto typu obytných vozů je podvozek vozidla s kabinou řidiče kombinován s karoserií obytného vozu. Původní kabina řidiče základního vozidla je zachována a otočením sedadla řidiče a spolujezdce doplňuje obytný prostor. Každý výrobce obytných automobilů si vyrábí karoserii obytného automobilu sám. Adria pro nástavbu vyvinula a desetiletími know-how zdokonalila takzvanou konstrukci "Comprex", v níž se optimálně kombinuje torzní pevnost dřeva, odolnost polyuretanu a vlastnosti polyesteru, který brání vlhkosti. 

Polointegrované obytné vozy jsou větší, a proto přirozeně prostornější a pohodlnější než vestavby. Vybaveny jsou ložnicí v zadní části, koupelnou (s integrovanou sprchou nebo s odděleným sprchovým koutem) a obývacím prostorem, který lze rovněž proměnit v prostor na spaní. U některých polointegrálů je navíc i vysouvací lůžko v přední části. Díky tomuto praktickému uspořádání jsou polointegrované obytné vozy vhodné jak pro dvě osoby, tak pro malé rodiny nebo skupiny.

Polointegrované obytné vozy mají obvykle garáž, ve které lze snadno převážet jízdní kola nebo jiné vybavení. 

V rámci této kategorie obytných vozů lze rozlišovat kompaktní polointegrované obytné vozy, které se svou malou šířkou vozidla nijak výrazně neliší od šířky obytných vozů a polointegrované obytné vozy se šířkou vozidla kolem 2,30 m a délkou vozidla 6-7,50 m, které se již výrazně liší od větších osobních automobilů nebo dodávek.

 

COMPACT ideální pro páry nebo malé rodiny, které se nechtějí obejít bez komfortu a prostoru v obytném voze, ale chtějí být flexibilní a spontánní při plánování svých cest. // CORAL, ideální pro dvě až čtyři osoby, například pokud plánujete delší cesty ve dvojici nebo s sebou občas berete děti/vnoučata. // MATRIX je ideální pro všechny rodiny se dvěma dětmi, které dávají přednost elegantnějšímu vzhledu a jízdním vlastnostem polointegrovaného obytného vozu před vlastnostmi obytného vozu s výklenkem!

 

Alkovny

Tento typ obytných vozů má pevnou konstrukci s prostorem na spaní nad kabinou řidiče, který je obvykle určen pro 2 osoby. To znamená, že mnoho dispozic alkoven umožňuje ubytování až 6 osob, což je důvod, proč jsou tyto obytné vozy obzvláště oblíbené u rodin

Historicky se bylůy výklenky u alkoven malé boční místnosti, ve kterých se nacházel prostor na spaní. Obvykle neměly okno a byly tak malé, že se v nich spalo vsedě. Název a funkce alkovny v obytném voze sice zůstaly stejné, ale naštěstí jsou již dnes standartem okna, větrání a délka lůžka až 2 m. 

Karoserie je srovnatelná s polointegrovanými obytnými vozy, i zde je jako základní vozidlo zvolen podvozek s kabinou řidiče, na který je následně postavena karoserie obytného vozu. Kabina řidiče je rovněž zachována a je součástí obytného prostoru. Na rozdíl od polointegrovaných modelů je však místo střešní kapoty přidána pevná výklenková nástavba. 

Vzhledem k rozměrům je třeba si na alkovny zvyknout. Jízdní vlastnosti se znatelně liší od osobních automobilů nebo dodávek, kromě toho je třeba dávat pozor na výšku mostů a nízkých průjezdů. Dá se na to ale poměrně lehce zvyknout a na oplátku získáte pohodlný obytný vůz, kde má každý své malé útočiště.

 

CORAL XL je ideální pro rodinnou dovolenou nebo pro partu přátel, kteří chtějí jet na dovolenou společně.

 

Integrované obytné vozy

U integrovaných nebo plně integrovaných obytných vozů zůstává ze základního vozidla pouze podvozek s plošinou kabiny, přístrojová deska, ovládací prvky a další jednotlivé díly, kabina se nepoužívá. Místo toho je přední část vozidla i zbytek karoserie speciální konstrukcí navrženou samotným výrobcem obytných vozů. 

Výhodou tohoto uspořádání je, že kabina řidiče může plynule přecházet v obytný prostor, je zde tudíž více prostoru. Zvenčí vypadají plně integrované obytné vozy atraktivněji, protože celý vnější design tvoří jeden celek. Tento styl obytných vozů obvykle zaujme kvalitním provedením interiéru a širokými možnostmi výbavy. Komfort je zde nejvyšší prioritou, a pokud jde o úložný prostor, jsou integrované obytné vozy před polointegrovanými a alkovnami o třídu výš. 

Většina integrovaných obytných vozů má přední sklopné lůžko, takže se obytného vozu pohodlně vejdou i 4 osoby. Kromě rodin, integrované obytné vozy také často volí páry, které se na dovolené nechtějí obejít bez komfortu a výkonu nebo plánují delší cesty.

 

SONIC pro ty, kteří hledají pohodlný mobilní dům pro všechna roční období.


A nyní je řada na vás: který typ obytného vozu vás nadchl? Který nejlépe vyhovuje vašim cestovním plánům? Prohlédněte si naší nabídku, podívejte se na videa, virtuální prohlídky a samozřejmě nás také navštivte na pobočce a prohlédněte si vůz na vlastné oči. Naši autorizovaní prodejci Adria vám rádi zodpoví vaše dotazy a poskytnou vám individuální rady a doporučení!

 

 

ADRIA ADRIA