Přejít na hlavní obsah

Karavan, obytka nebo vestavba: rozdíly, výhody a nevýhody

Pro maximální požitek z cestování je důležité vědět, zda je pro vás lepší obytný vůz nebo karavan. V tomto článku si tedy ujasníme hlavní rozdíly mezi obytnými vozy, případně vestavbami, a karavany. Probereme také výhody a nevýhody každého typu.

karavan
obytný vůz

Jaký je rozdíl mezi karavanem, obytným vozem a vestavbou?

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že karavan je samostatný obytný prostor tažený za běžným vozidlem, kdežto obytný vůz je samostatné vozidlo, které lze řídit, a nemusí být tudíž taženo.

Obytné vozy a vestavby jsou tedy vestavěné do karoserie, stejně jako například autobus. Rozdíl mezi obytným vozem a vestavbou je pak ve velikosti, kdy obytné auto bývá větší a prostornější a vestavba naopak kompaktnější.

Co je tedy lepší?

Bohužel vám nedokážeme odpovědět na to, který typ vozu je zrovna pro vás vhodnější, protože vše záleží na mnoha proměnných - co od vozu očekáváte, kam s ním plánujete jezdit nebo jaký je váš rozpočet. Můžeme vám však popsat výhody a nevýhody jednotlivých typů vozů, které vám dále pomohou ve výběru.  

Největší výhodou karavanu je jeho flexibilita. Přívěs v kempu jednoduše odstavíte a používáte dále své auto na jednodenní výlety, nákupy a další běžné aktivity. Pro ježdění do různých turistických destinací nebo rušnějších měst je to rozhodně pohodlnější a méně stresující varianta. Další výhodou karavanů je jejich lepší izolace. Zatímco obytné vozy musí být vždy přestavěny na stávající podvozek, což je limituje v možnostech úplné izolace, přívěsy mohou být zcela uzavřené. Neuniká z nich tak teplo, v případě klimatizace ani chlad.

Nevýhodou karavanu je pak jeho vyšší náročnost na manipulaci. Řízení karavanu je otázkou zvyku, obzvláště při couvání nebo manévrování na užších silnicích. Jeho řízení vám také stěžují nepříznivé povětrnostní podmínky nebo déšť. Existuje tak vyšší šance, že nad řízením ztratíte kontrolu než když řídíte jedno celistvé vozidlo.

Analogicky lze tedy určit výhody a nevýhody obytných vozůVýhodou obytného vozu nebo vestavby je, že se jedná o jedno vozidlo, díky tomu lze pohodlněji řídit a snáze se s ním manipuluje. Teoreticky můžete obytný vůz využívat každý den, jak k bydlení, tak k ježdění, čistě z ekonomického hlediska se tak jedná o výhodnější investici.

Ale jak už bylo naznačeno výše, jednou z nevýhod obytného vozu, kterou je třeba si uvědomit, je, že s ním budete muset jezdit všude. Pokud tedy pojedete na dovolenou a budete si chtít prohlédnout nějaké památky nebo atrakce v okolí, budete muset vzít celý obytný vůz s sebou, což může být náročné vzhledem k užším silnicím nebo s ohledem na parkování.

Obytný vůz, nebo karavan

Ujasněte si počet lůžek

Nyní, když znáte výhody a nevýhody obou typů vozů, je třeba si položit otázku, kolik lidí s vámi bude cestovat, přičemž u karavanů se řídíte podle počtu lůžek, u obytných vozů musíte brát ohled i na počet sedadel s pásem.

Obytný vůz, nebo karavan

Nový, nebo ojetý - toť otázka

Karavan ani obytný dům nepatří k levným záležitostem a ne všichni campeři si chtějí kupovat auta nová. Výhodou koupě nového vozu je záruka. Navíc, vědomí, že karavan nebo obytný vůz předtím obývali bydleli jiní lidé, může v někom vyvolávat znepokojení. Koupě nového vozu je samozřejmě výrazně dražší než koupě ojetého.

Ve druhém případě sice ušetříte, ale musíte si být stoprocentně jisti stavem vozidla, které kupujete. Důrazně doporučujeme kupovat pouze od renomovaných a důvěryhodných prodejců a nikdy nekupovat vůz, u nějž neznáte historii

Obytný vůz, nebo karavan

4 otázky, které vám pomohou se rozhodnout

    • Jaký je váš rozpočet?
    • Jaké jsou vaše preference?
    • Jak budete vůz používat?
    • Kolik lidí by se v něm mělo ubytovat?

Pokud máte další otázky, neváhejte se na nás obrátit nebo navštívit jednu z našich tří akreditovaných poboček Adria v České republice. 

ADRIA ADRIA