Přejít na hlavní obsah

Park4night - nenechávejte spaní na poslední chvíli

Pravidlo číslo jedna při kempování zní - nehledejte místo na spaní jen pár minut před tím, než budete chtít jít spát. Nadšení z cestování pak rychle vystřídá frustrace. Bez důkladného researche dostupných kempů před cestou může být shánění místa na přespání docela oříšek, o to víc, pokud své cesty předem neplánujete a raději si jedete ve vlastním tempu. Se svobodou jde samozřejmě ruku v ruce i risk, že vhodné místo nenajdete a budete odsouzeni hledat kemp či místo na přespání na poslední chvíli. Kde si však člověk neví rady, tam pomůže aplikace, tou nejstahovanější je mezi campery Park4night, která řeší přesně tento problém. V tomto článku se podíváme na to, jak funguje a co vše umí. 

 

Co je Park4night?

P​​ark4Night je mobilní aplikace pro telefony iPhone i Android, která vám ukáže a poskytne informace o místech, kde můžete se svým karavanem, obytným vozem nebo třeba obytnou dodávkou zaparkovat na noc. Je to v podstatě databáze parkovacích míst vytvořená samotnými uživateli, která se aktualizuje a vyvíjí každý den. Aplikace je velmi uživatelsky přívětivá a můžete ji využít nejen k získávání informací, ale také k jejich doplňování, čímž pomůžete jiným cestovatelům.

Pokud s hledáním místa na spaní ještě nemáte tolik zkušeností nebo nechcete trávit hodiny hledáním místa na parkování, jen abyste záhy zjistili, že vypadá trochu pochybně, nebo že je dokonce nebezpečné, pak vás Park4Night může zbavit stresu z toho, kde večer složíte hlavu.

 

Dá se na to spolehnout? 

Celá aplikace funguje ve stylu peer to peer, to znamená, že označená místa nikdo nespravuje, celá práce je tedy pouze na samotných uživatelích. Dá se jim ale věřit? Při hledání vhodného místa na k zaparkování doporučujeme vyhledávat taková místa, ke kterým je přiložena fotka od jiných recenzentů. Získáte tak přehled o tom, jak místo reálně vypadá a jestli se blíží vašim požadavkům. Není nic horšího než sjet z hlavní silnice na lesní cestu, abyste poté zjistili, že je místo zarostlé, nevycouváte z něj nebo zapadnete do bláta. 

Park4night je v základní verzi zdarma, můžete si však zaplatit plnou verzi za velice přívětivou cenu, ať už jedete jednou ročně na dovolenou karavanem nebo ve svém obytném voze trávíte podstatnou část roku, předplatné aplikace se určitě vyplatí. V současné době si můžete plnou verzi aplikace koupit za 1,99 €, za celoroční používání pak zaplatíte 9,99 €.


Jak začít aplikaci používat?

Nejdříve je ji samozřejmě třeba stáhnout z Google nebo Apple store, po otevření je důležité, abyste aplikaci povolili přístup k vaší poloze, protože právě tak vám může pomoci najít vhodné místo blízko vás. Poté stačí odsouhlasit podmínky užívání aplikace a můžete se pustit do hledání místa k přespání.  

Funkce aplikace

  1. Hledání přespání podle polohy - pomocí polohových služeb ve vašem mobilním telefonu se vám po kliknutí zobrazí všechna místa blízko vaší polohy.
  2. Hledání poblíž konkrétního místa - do vyhledávacího pole zadáte název vaší cílové destinace, kolem které se poté zobrazí
  3. Hledání míst na trase - toto je jedna z funkcí aplikace, kterou můžete využívat, pokud si pořídíte plnou, tedy placenou verzi aplikace. Hledání míst poblíž trasy vám ukáže všechna vhodná místa k přenocování, ale jen pouze na vámi zvolené trase.

Horní lišta

  • Oblíbené položky - místa, která se vám líbí, si můžete přidat do oblíbených, abyste se k nim mohli poté vrátit. To však nejde bez toho, abyste si v aplikaci založili účet. Účet si založíte tak, že kliknete na „create account” a poté si zvolíte své přihlašovací jméno a heslo. K vytvoření účtu dále budete potřebovat emailovou adresu
  • seznam / mapa - v horní liště si také můžete zvolit to, zda se vám budou místa zobrazovat na mapě, nebo jako seznam
  • typ mapy - v prémiové verzi si zde můžete zvolit, zda budete využívat mapu grafickou nebo satelitní

 

Filtrování

Obzvláště pokud jedete do turisticky exponovanějších oblastí, je pravděpodobné, že míst, které se vám aplikaci zobrazí, bude mnoho. Abyste nemuseli zbytečně ztrácet čas, můžete si pomocí filtru najít taková místa, která budou co nejlépe odpovídat vašim požadavkům nebo potřebám. Po zatrhnutí konkrétních filtrů stačí kliknout na tlačítko „apply filters”.

Všechna místa pro kempování v aplikaci jsou barevně odlišena a označena různými symboly. Filtrovat můžete podle následujících kritérií:

  • typ místa - v aplikaci je zaneseno několik typů míst od parkovišť, přes odpočívadla po piknikové zóny, nechybí samozřejmě ani kempy a placená stání pro karavany nebo obytné vozy
  • výškový limit vozidla - zde si můžete nastavit výšku vašeho vozidla, tím pádem se vám nebudou zobrazovat žádná místa, kam byste se kvůli své výšce nevešli
  • hodnocení (pouze v placené verzi aplikace) - můžete si zvolit, zda se vám budou ukazovat pouze místa s hodnocením větším než 3/5, větším než ⅘ nebo vyšším než 4.75/5
  • služby (pouze v placené verzi aplikace) - chcete přespat na místě, kde je čistá voda, elektřina nebo potřebujete wifi? To vše a mnohem více můžete zaškrtnout ve filtru aplikace
  • aktivity v okolí (pouze v placené verzi aplikace) hodilo by se vám na místě dětské hřiště, rádi se budíte s krásným výhledem nebo hledáte místo, kde lze provozovat specifický sport? Právě k těmto požadavkům slouží poslední filtr, který je opět pouze jen v placené verzi
Park4night

Vybrali jste si místo na dnešní noc?

Našli jste skvěle hodnocené místo blízko vaší aktuální polohy nebo místa, kam se chystáte a líbí se vám i na fotkách? Pak už stačí jen na místo dojet. Jednoduše na místo kliknete na možnost „itinerary” s ikonou šipky, pak už si jen vyberete aplikaci, kterou používáte k navigaci.

Park4night

Pomozte druhým

Nezapomeňte, že právě hodnocení a fotografie jiných camperů vás přivedly na místo, kde můžete v klidu, dokonce zdarma zaparkovat. Po odjezdu tedy místo nezapomeňte ohodnotit (v detailu místa kliknete na počet hvězdiček a napíšete vlastní slovní hodnocení). Můžete samozřejmě přidávat i zcela nová místa (v liště menu, záložka „add places”), k tomu budete opět potřebovat vaší přesnou polohu.

Park4night

Vyplatí se placená verze Park4night + ?

Jednohlasně ano. S placenou verzí aplikace získáte řadu výhod:

    • možnost dokonalejších filtrů
    • satelitní mapu
    • největší výhodou je, že všechna místa vám budou dostupná i offline
    • možnost přidávat si jednotlivá místa do itineráře
    • možnost kontaktovat kempy přímo z rozhraní aplikace
    • možnost využívat aplikaci na více zařízeních
    • verze je bez reklam
ADRIA ADRIA