Přejít na hlavní obsah

Jak zazimovat obytný vůz nebo karavan?

 

Jste spíše prázdninový typ cestovatele? Pokud se chystáte svůj karavan nebo obytný vůz na zimu ustájit, máme několik užitečných tipů jak ho správně zazimovat.


1. Zbavte vůz veškeré vody

Voda by totiž za nízkých teplot mohla poškodit potrubní systém. Nejprve je třeba vypustit centrální nádrž. Dále je dobré otevřít ventily u jednotlivých hadic pod umyvadlem, na wc a v koupelně. Poté nechte všechny kohoutky s teplou i studenou vodou otevřené, dokud se z nich voda nedostane. Pro úplnou jistotu, že vám v systému žádná voda nezůstala, je možné využít speciální přístroje, které se o to postarají. Levnější variantou je trubky profouknout vzduchem. Vypusťte vodu z nádrže na splachování. Pokud je to potřeba, můžete váš odpadní systém nechat pročistit vhodným přípravkem. 


2. Pořádně ukliďte

Karavan nebo obytný vůz je vhodné před zimou celý vyluxovat, zvlášť pod pohovkou a na jiných nepřístupných místech. Utřít prach a vydezinfikovat veškeré povrchy také není na škodu. Správná ventilace je důležitá. Proto je dobré nechat uvnitř karavanu všechny skříně otevřené, dvířka lednice a trouby nechte mírně pootevřená. Aby se předešlo vzniku plísní a nepříjemných pachů, můžete dovnitř karavanu umístit odvlhčovač. Také není na škodu instalovat pár pastiček na myši a použít přípravek proti molům. Nenechávejte zatažené clony, abyste odlehčili jejich pružinám. Je lepší nechat pouze zatažené záclony. 


3. Ukliďte všechny polštáře a lůžkoviny

Buď je můžete umístit do vakuových sáčků a nechat uložené v karavanu, nebo je uložit doma, pokud na to máte prostor.

 

4. Ukliďte všechno jídlo.

Ukliďte veškeré jídlo včetně čaje, kafe, cukru, soli, nebo třeba zbytku cereálií. Není dobré nechávat v karavanu jakékoliv jídlo, to by mohlo přilákat škůdce. Jídlo v plechovkách by mělo v pořádku přečkat zimu s karavanem.  

 

5. Nezapomeňte zkontrolovat technický stav karavanu

Obejděte vůz ze všech stran a podívejte se, jestli není někde něco poškozené. Může to být nedoléhající těsnění nebo třeba poškozený střešní poklop. Umyjte karavan nebo obytný vůz zvenku, včetně střechy. Po umytí můžete také aplikovat ochranný lak. Veškeré zámky a těsnění je dobré promazat silikonovým olejem. Vypněte plyn. Pro jistotu můžete vyjmout plynové lahve a umístit je na suché místo co nejdál od potenciálního ohně. Ujistěte se, že jsou lahve správně utažené. 

 

6. Zkontrolujte správný tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách by měl být vždy podle parametrů předepsaných výrobcem. Pro odlehčení bodové zátěže je dobré nenechávat karavan stát na místě ale občas ho mírně postrčit. Úplně ulevit vašim pneumatikám můžete, pokud karavan zvednete heverem tak, aby se pneumatiky vůbec nedotýkaly země. Tady je důležité mít jistotu, že karavan bude umístěný na úplně rovném povrchu. Zablokujte kola a nezatahujte ruční brzdu. Ulevíte tak důležitým mechanickým částem karavanu. 

 

7. Vyjměte baterii

Vyjměte baterii a umístěte ji do suchého prostředí pokojové teploty, chlad by mohl vaší baterii nenávratně poškodit. Také je dobré baterii čas od času zapojit a dobít, nečinnost by ji mohla také poškodit. 

 

8. Dejte vůz do garáže nebo pod přístřešek

Posledním tipem je umístit karavan pod přístřešek, do garáže, nebo použít plachtu. Ta musí být dostatečně prodyšná. Vždy je dobré karavan přes zimu pravidelně kontrolovat.

 

ADRIA ADRIA