Přejít na hlavní obsah

10 nejčastějších chyb při cestování s karavany a obytnými vozy

 

I mistr tesař se někdy utne, i ti nejzkušenější řidiči obytných vozů občas zapomenou zatáhnout markýzu nebo zavřít skříňku. Pojďme se podívat na nejčastější chyby, které při řízení obytného vozu můžete udělat.


1. Jedete za krátký čas příliš daleko

Hodně cestovatelů se snaží toho stihnout co nejvíce za co nejkratší čas. Nic však nepřináší během cesty obytným vozem větší stres než rychlé tempo.

V určitém okamžiku vás toto rychlé cestovní tempo dožene. Koneckonců, když každý den jedete například šest hodin, nezbývá moc času na zábavu ani důkladný odpočinek. Zpomalte. Naplánujte si méně náročnou trasu. Podnikejte kratší výlety. Užívejte si svůj obytný vůz!


2. Koupili jste obytný vůz, který vám nevyhovuje 

Pokud se do toho vrhnete po hlavě a koupíte si první obytný vůz, na který narazíte, je velká pravděpodobnost, že vám nebude vyhovovat. Před koupí je třeba zvážit důkladně mnoho věcí - na co vše se zaměřit před koupí rekreačního vozidla, popisuje jeden z našich článků. Vřele doporučujeme si obytný vůz před koupí půjčit. 

 

Víte, že v naší půjčovně Mango Drive se vám cena za zapůjčení vozidla odečte od celkové ceny zakoupeného vozidla zakoupeného na pobočkách Adria



3. Problémy s markýzou

Kdo by nemiloval markýzu na obytném voze - poskytuje stín, ochranu před deštěm a příjemné posezení venku. Je třeba na ni však dávat pozor, stačí jen pár vteřin silného větru a prudkého deště a markýza se může rozbít. Při prvních známkách nepříznivého počasí markýzu raději srolujte. Šťastným řešením není ani to, když odejdete na výlet a necháte markýzu vytaženou, protože můžete být po návratu nepříjemně překvapeni.

 

4. Před jízdou zapomenete odpojit kabely

Už jste někdy viděli obytný vůz jedoucí po silnici a táhnoucí za sebou elektrický kabel nebo kanalizační hadici? Vtipná představa, když nejste v té situaci vy. Stává se to však častěji, než byste si mysleli. Při balení a odjezdu z kempu je třeba pamatovat na spoustu věcí. Jednou z nejdůležitějších věcí je odpojit rekreační vůz od všech inženýrských sítí. 

 

5. Jste v kempu za špatné sousedy

Kempy jsou jako malé komunity. Berte proto na ostatní ohled. Nepouštějte nahlas hudbu, uklízejte po svém psovi a po odjezdu nenechávejte na místě, kde jste kempovali nepořádek. 

 

6. Sbalíte si toho příliš mnoho 

Prostorný obytný vůz svádí k tomu nacpat do něj co nejvíce věcí. Před balením ale myslete na to, zda všechno, co si balíte s sebou, budete reálně potřebovat. I obytná auta mají své váhové limity. Navíc, kdo by chtěl už do tak malého prostoru dávat více věcí, než je potřeba. Než začnete bezmyšlenkovitě cpát úložný prostor duchnami, zavařovacími sklenicemi, knihami, všemožným zahradním nábytkem nebo sportovním vybavením, zvažte, co vše na své cestě opravdu využijete.  

 

7. Před výjezdem zapomenete vše zkontrolovat

Předtím, než se svým obytným vozem někam pojedete, byste měli jej vždy zkontrolovat. Důkladnou kontrolou si ušetříte spoustu potenciálních problémů a peněz. Pokud nevíte, jak svůj vůz důkladně zkontrolovat, doporučujeme si přečíst náš článek, který se zabývá tím, co byste měli před cestou zkontrolovat.  

 

8. Neodmrazíte mrazničku

Obzvláště při dlouhých cestách je mraznička k nezaplacení. O to horší je vaše překvapení, když místo prostoru, kam si všechny ty dobroty můžete uložit, najdete jen ledovou spíž. Navíc pokud je mraznička příliš zamrzlá, spotřebovává až o 30 % více energie

 

9. Nemáte zkušenosti s řízením obytného vozu

Obytné vozy nejsou osobní automobily. Jsou vysoké, dlouhé a těžké. Je důležité, abyste se naučili obytný automobil správně řídit. Existují určité techniky, jako je zpomalení při silném větru, naučení se zatáčet a správné couvání, jejichž osvojení vám pravděpodobně zabere nějaký čas. Nespěchejte na to. Vezměte svůj obytný vůz na velké prázdné parkoviště a cvičte, cvičte, cvičte. Můžete absolvovat kurz řízení obytného vozu nebo se zeptat ostatních řidičů na rady a tipy.

ADRIA ADRIA